Zbiór w układzie współrzędnych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Matder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 22 kwie 2007, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 23 razy

Zbiór w układzie współrzędnych

Post autor: Matder »

Zilustruj w układzie współrzędnych zbiór A
\(\displaystyle{ A=((x,y): xy-2y+x-2 \ge 0)}\)

wiem jak będzie wyglądał ten zbiór w układzie współrzędnych ale nie wiem jak do tego dojść:/
Możecie to jakoś wytłumaczyć na chłopski rozum?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Zbiór w układzie współrzędnych

Post autor: Kartezjusz »

\(\displaystyle{ xy-2y+x-2=(x-2)(y+1) \ge 0}\)
Odie liczby są tego samego znaku.Więc trzeba zaznaczyć proste x=2 i y=-1 i zaznaczyć I i III ćwiartki całe.
ODPOWIEDZ