Iloczyn skalarny prosze o rozwiazanie :)

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
lenkaja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 383
Rejestracja: 10 mar 2009, o 22:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

Iloczyn skalarny prosze o rozwiazanie :)

Post autor: lenkaja »

Wiadomo, że dlugosc a =2, dlugosc b=3, a * b=-4
Oblicz:
(a+2b) * (b-3a)

a,b - wektory
*-iloczyn skalarny
kakaona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 6 mar 2009, o 19:48
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 33 razy

Iloczyn skalarny prosze o rozwiazanie :)

Post autor: kakaona »

\(\displaystyle{ = a \cdot (b - 3a) + 2b \cdot (b - 3a) = (a \cdot b) + (a \cdot 3a) - (2b \cdot b) - (2b \cdot 3a) = (a \cdot b) - 3a^{2} + 2b^{2} - 6(a \cdot b) = -5(a \cdot b) - 3a^{2} + 2b^{2} = -5 * (-4) - 3 * 2^{2} + 2 * 3^{2} = 24}\)
ODPOWIEDZ