Trójkąty w układzie
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 16 paź 2007, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żagań
- Podziękował: 3 razy
Trójkąty w układzie
Punkty A=(1;4), B=(7;2), C=(3;5) są wierzchołkami trójkąta ABC. Wyznacz współrzędne P należącego do odcinka AB tak, aby suma odwrotności pól trójkątów APC i CPB była najmniejsza.
- Harry Xin
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 148 razy
- Pomógł: 83 razy
Trójkąty w układzie
Zastanów się co chcesz osiągnąć.
Suma odwrotności odpowiednich pól trójkątów:
\(\displaystyle{ \frac{1}{P_{APC}}+\frac{1}{P_{CPB}}=\frac{P_{CPB}+P_{APC}}{P_{APC}\cdot P_{CPB}}}\)
Podpowiem, że coś w tym ułamku bez względu na położenie punktu P będzie stałe.
Suma odwrotności odpowiednich pól trójkątów:
\(\displaystyle{ \frac{1}{P_{APC}}+\frac{1}{P_{CPB}}=\frac{P_{CPB}+P_{APC}}{P_{APC}\cdot P_{CPB}}}\)
Podpowiem, że coś w tym ułamku bez względu na położenie punktu P będzie stałe.
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 16 paź 2007, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żagań
- Podziękował: 3 razy
Trójkąty w układzie
kurde coś nie łapie ;/ , chodzi o to, że \(\displaystyle{ P _{apc} + P _{pbc} = P _{abc}}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 16 paź 2007, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żagań
- Podziękował: 3 razy
Trójkąty w układzie
Ma być on jak największ tak? ale nie może przekroczyć pola całkowitego. Chyba łapie, korzystać z:
\(\displaystyle{ S = \frac{1}{2}\begin{vmatrix} a_1 & a_2 & 1 \\ b_1 & b_2 & 1 \\ c_1 & c_2 & 1 \end{vmatrix} = \tfrac{1}{2}|a_1 b_2 1 + b_1 c_2 1 + c_1 a_2 1 - c_1 b_2 1 - a_1 c_2 1 - b_1 a_2 1|}\)
\(\displaystyle{ S = \frac{1}{2}\begin{vmatrix} a_1 & a_2 & 1 \\ b_1 & b_2 & 1 \\ c_1 & c_2 & 1 \end{vmatrix} = \tfrac{1}{2}|a_1 b_2 1 + b_1 c_2 1 + c_1 a_2 1 - c_1 b_2 1 - a_1 c_2 1 - b_1 a_2 1|}\)
- Harry Xin
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 148 razy
- Pomógł: 83 razy
Trójkąty w układzie
Tak.kolnierz pisze:Ma być on jak największ tak?
Możesz.kolnierz pisze:Chyba łapie, korzystać z:
\(\displaystyle{ S = \frac{1}{2}\begin{vmatrix} a_1 & a_2 & 1 \\ b_1 & b_2 & 1 \\ c_1 & c_2 & 1 \end{vmatrix} = \tfrac{1}{2}|a_1 b_2 1 + b_1 c_2 1 + c_1 a_2 1 - c_1 b_2 1 - a_1 c_2 1 - b_1 a_2 1|}\)