Znalezc rownanie plaszczyzny zawierajaca prosta k i punkt P

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
lucky36
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 9 paź 2005, o 12:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WAW
Podziękował: 5 razy

Znalezc rownanie plaszczyzny zawierajaca prosta k i punkt P

Post autor: lucky36 »

Znalezc rownanie plaszczyzny zawierajaca prosta k i punkt P.

\(\displaystyle{ k=\left{\begin{array}{l}2x-y+z-1=0\\x+y-3z+4=0\end{array}\right.}\)

\(\displaystyle{ P=(1,0,2)}\)

[ Dodano: Sob Sty 21, 2006 10:38 pm ]
Jezeli nie pasuje do tego dzialu to prosze o przeniesienie do innego ... mialem to na algebrze, wiec moze by pasowalo bardziej do dzialu "algebra wyzsza".
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 75 razy

Znalezc rownanie plaszczyzny zawierajaca prosta k i punkt P

Post autor: Fibik »

Bierzesz dwa punkty z tej prostej: A i B, trzeci to C=P i płaszczyzna gotowa - jest wyznaczona przez te trzy punkty - walisz równanie z jakiegoś wzoru:
u = A-B, v = A-C,
postać parametryczna płaszczyzny: (x,y,z) = A + ut + vs, gdzie: s i t - parametry;
albo postać normalna: (uxv)*((x,y,z)-A) = 0, uxv - iloczyn wektorowy.
ODPOWIEDZ