Wyznaczenie współrzędnych początku i końca odcinka ...
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 7 lis 2007, o 07:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Wyznaczenie współrzędnych początku i końca odcinka ...
Witam.
Mam układ współrzędnych z zakresu X(160,320) i Y(200,420).
Mam współrzędne punktów A=(x1,y1) i B=(x2,y2) które będą sie zawierać we wskazanym układzie współrzędnych. Potrzebuję wyznaczyć współrzedne początku i końca odcinka przechodzącego przez punkty A i B ale tylko z zakresu układu współrzędnych. Dla przykładu jeżeli punkt A=(160,200) i B=(320,420) to współrzędne odcinka będą takie same czyli początek (160,200) i koniec (320,420).
Przepraszam za zapis problemu ale ostatnio rzadko mam do czynienia z takimi zagadnieniami.
Mam układ współrzędnych z zakresu X(160,320) i Y(200,420).
Mam współrzędne punktów A=(x1,y1) i B=(x2,y2) które będą sie zawierać we wskazanym układzie współrzędnych. Potrzebuję wyznaczyć współrzedne początku i końca odcinka przechodzącego przez punkty A i B ale tylko z zakresu układu współrzędnych. Dla przykładu jeżeli punkt A=(160,200) i B=(320,420) to współrzędne odcinka będą takie same czyli początek (160,200) i koniec (320,420).
Przepraszam za zapis problemu ale ostatnio rzadko mam do czynienia z takimi zagadnieniami.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 7 lis 2007, o 07:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Wyznaczenie współrzędnych początku i końca odcinka ...
Dzięki Crizz za zainteresowanie.
Tak. Poszukuje współrzędnych punktów C i D.
Dodatkowo zamieszczam rysunek obrazujący 3 typowe sytuacje.
Potrzebuję stworzyć wykres, gdzie po wpisaniu współrzędnych punktów A i B program wyliczy współrzędne punktów C i D. Warunkiem jest to, że charakterystyka ma być ograniczona dla OX w zakresie od 160 do 320 a dla OY w zakresie od 200 do 400. Ale żeby to wyliczyć potrzebuje pomocy za którą z góry dziękuję.
Tak. Poszukuje współrzędnych punktów C i D.
Dodatkowo zamieszczam rysunek obrazujący 3 typowe sytuacje.
Potrzebuję stworzyć wykres, gdzie po wpisaniu współrzędnych punktów A i B program wyliczy współrzędne punktów C i D. Warunkiem jest to, że charakterystyka ma być ograniczona dla OX w zakresie od 160 do 320 a dla OY w zakresie od 200 do 400. Ale żeby to wyliczyć potrzebuje pomocy za którą z góry dziękuję.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Wyznaczenie współrzędnych początku i końca odcinka ...
A może być takie rozwiązanie?
*Znajdujesz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty \(\displaystyle{ A(x_{1},y_{1}),B(x_{2},y_{2})}\) jako: \(\displaystyle{ y-y_{1}=\frac{y_{2}-y_{1}}{x_{2}-x_{1}}(x-x_{1})}\) (łatwo to równanie przekształcić, jeśli potrzebujesz tylko wzorów na współczynniki w równaniu tej prostej, dodatkowo rozpatrujesz osobny przypadek, kiedy prosta AB jest równoległa do osi OY)
*znajdujesz wszystkie punkty przecięcia otrzymanej prostej z prostymi ograniczającymi układ wspołrzędnych (tzn. \(\displaystyle{ x=160,x=320,y=200,y=420}\)); zwykle tych punktów będzie cztery, ale zawsze dwa automatycznie odpadają, bo nie mieszczą się w zakresach układu współrzędnych
*Znajdujesz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty \(\displaystyle{ A(x_{1},y_{1}),B(x_{2},y_{2})}\) jako: \(\displaystyle{ y-y_{1}=\frac{y_{2}-y_{1}}{x_{2}-x_{1}}(x-x_{1})}\) (łatwo to równanie przekształcić, jeśli potrzebujesz tylko wzorów na współczynniki w równaniu tej prostej, dodatkowo rozpatrujesz osobny przypadek, kiedy prosta AB jest równoległa do osi OY)
*znajdujesz wszystkie punkty przecięcia otrzymanej prostej z prostymi ograniczającymi układ wspołrzędnych (tzn. \(\displaystyle{ x=160,x=320,y=200,y=420}\)); zwykle tych punktów będzie cztery, ale zawsze dwa automatycznie odpadają, bo nie mieszczą się w zakresach układu współrzędnych
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 7 lis 2007, o 07:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Wyznaczenie współrzędnych początku i końca odcinka ...
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale mając np. punkt \(\displaystyle{ A=(200,250), B=(300,350)}\) to po podstawieniu do wzoru otrzymuję równanie prostej w postaci \(\displaystyle{ y=x+50}\). Do tego równania podstawiam odpowiednio \(\displaystyle{ x=160, x=320, y=200, y=420}\) otrzymuje odpowiednio punkty o współrzędnych \(\displaystyle{ C1=(160,210), C2=(150,200), D1=(320,370), D2=(350,400)}\) z tym że \(\displaystyle{ C2 i D2}\) są poza zakresem. Czy o to chodzi? Jeżeli tak, to czy jest możliwość na podstawie jakiś parametrów określić które wartości wstawić do wzoru aby trafić na te właściwe. Chciałbym możliwie jak najbardziej uprościć obliczenia i otrzymać poprawne wyniki
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 7 lis 2007, o 07:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Wyznaczenie współrzędnych początku i końca odcinka ...
Szkopuł w tym, że tam metoda daje 4 rozwiązania (4 punkty), gdzie dwa są poza określonym zakresem. Ideałem byłoby wyliczenie tylko dwóch właściwych rozwiązań (w rzeczywistości punkty wyznaczają prostą przechodzącą prze dwa punkty). Czy jest sposób za pomocą którego można wytypować te właściwe?
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Wyznaczenie współrzędnych początku i końca odcinka ...
Nie rozumiem, jaką widzisz różnicę między zapewnieniem sobie poprawności rozwiązania na początku a na samym końcu . W obydwu przypadkach program musi zrobić sporo porównań, bo może zachodzić dużo różnych przypadków.