Równania parametryczne wyglądają następująco:
1. \(\displaystyle{ x=t^{2}-t+1}\)
\(\displaystyle{ y=t^{2}+t+1}\)
2. \(\displaystyle{ x=a\ln (t)}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{a}{2}(t+\frac{1}{t}}\)
3. \(\displaystyle{ x=a+R\frac{1-t^{2}}{1+t^{2}}}\)
\(\displaystyle{ y=b+R\frac{2t}{1+t^{2}}}\)
4.\(\displaystyle{ x=\frac{a-t}{a+t}}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{t}{a+t}}\)
Wczoraj umieściłam już podobne zapytanie na tym forum z tym, że teraz mam nadzieję, że wszystko dobrze napisałam.
Będę wdzięczna za każdą wskazówkę.
znalezienie rownania krzywej majac rownanie parametryczne2
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
znalezienie rownania krzywej majac rownanie parametryczne2
1.) Najpierw równania przekształcasz do postaci:
\(\displaystyle{ \begin{cases} t=t^{2}+1-x \\ t=y-t^{2}-1 \end{cases}}\)
Dodając je stronami, otrzymujesz \(\displaystyle{ y-x=2t}\)
Następnie pierwotne równania dodajesz stronami, otrzymując \(\displaystyle{ x+y=2t^{2}+1}\)
Masz zatem układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y-x=2t \\ x+y=2t^{2}+1 \end{cases}}\)
Z pierwszego równania wyznaczasz t i wstawiasz do drugiego równania.
-- 8 marca 2009, 12:00 --
2.) Z warunku \(\displaystyle{ x=alnt}\) wynika, że \(\displaystyle{ t=e^\frac{x}{a}}\). Podstawiasz otrzymaną wartość na t do drugiego równania.
-- 8 marca 2009, 12:07 --
3.) Stosujesz podstawienie \(\displaystyle{ t=tg\frac{\alpha}{2}}\). Wówczas \(\displaystyle{ x-a=Rcos\alpha,y-b=Rsin\alpha}\). Skoro \(\displaystyle{ sin^{2}\alpha+cos^{2}\alpha=1}\), to równanie otrzymanej krzywej ma postać \(\displaystyle{ (x-a)^{2}+(y-b)^{2}=R^{2}}\).
Do tego samego można dojść bez podstawienia trygonometrycznego, wykonując dokładnie te same przekształcenia.
\(\displaystyle{ \begin{cases} t=t^{2}+1-x \\ t=y-t^{2}-1 \end{cases}}\)
Dodając je stronami, otrzymujesz \(\displaystyle{ y-x=2t}\)
Następnie pierwotne równania dodajesz stronami, otrzymując \(\displaystyle{ x+y=2t^{2}+1}\)
Masz zatem układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y-x=2t \\ x+y=2t^{2}+1 \end{cases}}\)
Z pierwszego równania wyznaczasz t i wstawiasz do drugiego równania.
-- 8 marca 2009, 12:00 --
2.) Z warunku \(\displaystyle{ x=alnt}\) wynika, że \(\displaystyle{ t=e^\frac{x}{a}}\). Podstawiasz otrzymaną wartość na t do drugiego równania.
-- 8 marca 2009, 12:07 --
3.) Stosujesz podstawienie \(\displaystyle{ t=tg\frac{\alpha}{2}}\). Wówczas \(\displaystyle{ x-a=Rcos\alpha,y-b=Rsin\alpha}\). Skoro \(\displaystyle{ sin^{2}\alpha+cos^{2}\alpha=1}\), to równanie otrzymanej krzywej ma postać \(\displaystyle{ (x-a)^{2}+(y-b)^{2}=R^{2}}\).
Do tego samego można dojść bez podstawienia trygonometrycznego, wykonując dokładnie te same przekształcenia.
znalezienie rownania krzywej majac rownanie parametryczne2
Dziękuję:) Drugie zrobiłam, ale nie bardzo wiem jak z pierwszego narysować później wykres?
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
znalezienie rownania krzywej majac rownanie parametryczne2
Wykresem relacji drugiej jest pewna parabola o osi symetrii \(\displaystyle{ y=x}\), dlatego ciężko narysować dokładny wykres.
znalezienie rownania krzywej majac rownanie parametryczne2
Ok, dzięki:) A jakaś sugestia do 4, bo mi ciągle wychodzi prosta bez parametru a.
znalezienie rownania krzywej majac rownanie parametryczne2
Dobra, ale ja mam narysować krzywą, przedstawioną równaniami parametrycznymi, więc końcowy wykres powinien chyba zależeć od a.-- 8 mar 2009, o 14:13 --Już chyba wszystko(prawie:) ) wiem.
Dziękuję za wyjaśnienia.
Dziękuję za wyjaśnienia.