równanie styczne do wykresu funkcji
równanie styczne do wykresu funkcji
Znajdź równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie \(\displaystyle{ P(x_0, -9)}\), jeśli \(\displaystyle{ f(x)=\frac{x^2}{x+2}}\)
z góry dziękuje
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
równanie styczne do wykresu funkcji
\(\displaystyle{ y-y_0=f'(x_0) \left( x-x_0\right)}\)
\(\displaystyle{ f'(x)= \frac{x^2+4x}{ \left( x+2\right)^2 }}\)
\(\displaystyle{ y=-9}\)
\(\displaystyle{ x=-3}\)
\(\displaystyle{ y+9=-3\left(x+3\right)}\)
\(\displaystyle{ y+9=-3x-9}\)
\(\displaystyle{ y=-3x-18}\)
\(\displaystyle{ f'(x)= \frac{x^2+4x}{ \left( x+2\right)^2 }}\)
\(\displaystyle{ y=-9}\)
\(\displaystyle{ x=-3}\)
\(\displaystyle{ y+9=-3\left(x+3\right)}\)
\(\displaystyle{ y+9=-3x-9}\)
\(\displaystyle{ y=-3x-18}\)