Przecięcie płaszczyzny przez prostą oraz łuk

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Neo_b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 7 mar 2009, o 22:23
Płeć: Mężczyzna

Przecięcie płaszczyzny przez prostą oraz łuk

Post autor: Neo_b »

Witam.

Jestem nowy na forum. Szukałem w Internecie informacji, jak obliczyć punkt przecięcia prostej i płaszczyzny, lecz nie jestem na tyle zaawansowany, by zrozumieć znalezione objaśnienia. Informacji na temat przecięcia łuku i płaszczyzny nie znalazłem w ogóle. Proszę więc o wzorki na punkt przecięcia prostej i płaszczyzny (o normalnej N i odległości od początku układu współrzędnych A) oraz łuku i płaszczyzny.

Z góry dziękuję.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Przecięcie płaszczyzny przez prostą oraz łuk

Post autor: Crizz »

Daj przykład zadania.
Neo_b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 7 mar 2009, o 22:23
Płeć: Mężczyzna

Przecięcie płaszczyzny przez prostą oraz łuk

Post autor: Neo_b »

Piszę program symulacyjny 3D.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Przecięcie płaszczyzny przez prostą oraz łuk

Post autor: Crizz »

Niech równanie prostej ma postać:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=at+x_{0} \\ y=bt+y_{0} \\ z=ct+z_{0} \end{cases}}\),
a równanie płaszczyzny postać:
\(\displaystyle{ Ax+By+Cz+D=0}\) (gdzie A,B,C są współrzędnymi wektora normalnego do płaszczyzny, a \(\displaystyle{ D= \pm d\sqrt{A^{2}+B^{2}+C^{2}}}\), gdzie d jest odległością płaszczyzny od punktu \(\displaystyle{ (0,0,0)}\).
Wówczas szukanym punktem jest taki punkt, który spełnia równanie płaszczyzny, czyli dla którego zachodzi \(\displaystyle{ A(at+x_{0})+B(bt+y_{0})+C(ct+z_{0})+D=0}\).

Musisz teraz trochę poprzekształcać.
Neo_b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 7 mar 2009, o 22:23
Płeć: Mężczyzna

Przecięcie płaszczyzny przez prostą oraz łuk

Post autor: Neo_b »

Dzięki za odpowiedź.
ODPOWIEDZ