wyciag narciarski i kąty..
wyciag narciarski i kąty..
Wyciąg narciarski ma długość 1023m Różnica poziomow miedzy stacja dolna a stacja gorna wynosi 497. pod jakim katem do poziomu wznosi sie trasa wyciagu?
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 12 razy
wyciag narciarski i kąty..
1. liczymy kąt z tw. sinusów:
\(\displaystyle{ \frac{1023m}{sin90^{o}} = \frac{497m}{sin\alpha}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha = \frac{497m \cdot 1}{1023}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha = 0,485826}\)
z tego wyciągamy arkus tangens \(\displaystyle{ sin^{-1}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 29^{o}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1023m}{sin90^{o}} = \frac{497m}{sin\alpha}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha = \frac{497m \cdot 1}{1023}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha = 0,485826}\)
z tego wyciągamy arkus tangens \(\displaystyle{ sin^{-1}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 29^{o}}\)