Bardzo prosze o pomoc w tym zadaniu,wiem ze niby nie jest to trudne,ale nie umiem tego zrobić
Dane śa wierzchołki A-(0,-3) B-(2,5) C-(-4,1) Napisz równanie środkowej trójkąta przeprowadzonej z wierzchołka B. Narysować umiem,ale nie wiem jak napisać to rownanie.Bardzo prosze o pomoc:)
Równanie środkowej trójkąta
- grzesiiek
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:20
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 13 razy
Równanie środkowej trójkąta
musisz wyznaczyc srodek S odcinka |AC|za pomoca wzoru
\(\displaystyle{ \begin{cases}x _{s}= \frac{x _{a}+x _{b} }{2} \\y _{s} = \frac{y _{a}+y _{b} }{2}\end{cases}}\)
I wyznaczyc prosta przechodzaca przez punkty S i B
\(\displaystyle{ \begin{cases}x _{s}= \frac{x _{a}+x _{b} }{2} \\y _{s} = \frac{y _{a}+y _{b} }{2}\end{cases}}\)
I wyznaczyc prosta przechodzaca przez punkty S i B