boki czworokata ABCD maja dlugosc 8 9 14 12 cm. czworokat A*B*C*D* jest podobny do czworokata ABCD a suma dlugosci najkrotszego i najdluzszego boku jest rowna 33cm.oblicz dlugosc bokow czworokata A*B*C*D*.
Mam tyle 14+8=22
skala 33:22
czyli 3:2
dlugosc bokow czworokata
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
dlugosc bokow czworokata
AB = 8
BC = 9
CD = 14
DA = 12
skala obliczona dobrze teraz tylko podstawiać
A*B* = \(\displaystyle{ \frac{3}{2}AB = \frac{3}{2} \cdot 8 = 12}\)
B*C* = \(\displaystyle{ \frac{3}{2}BC = \frac{3}{2} \cdot 9 = 13,5}\)
C*D* = \(\displaystyle{ \frac{3}{2}CD = \frac{3}{2} \cdot 14 = 21}\)
D*A* = \(\displaystyle{ \frac{3}{2}DA = \frac{3}{2} \cdot 12 = 18}\)
BC = 9
CD = 14
DA = 12
skala obliczona dobrze teraz tylko podstawiać
A*B* = \(\displaystyle{ \frac{3}{2}AB = \frac{3}{2} \cdot 8 = 12}\)
B*C* = \(\displaystyle{ \frac{3}{2}BC = \frac{3}{2} \cdot 9 = 13,5}\)
C*D* = \(\displaystyle{ \frac{3}{2}CD = \frac{3}{2} \cdot 14 = 21}\)
D*A* = \(\displaystyle{ \frac{3}{2}DA = \frac{3}{2} \cdot 12 = 18}\)