1 wierzchołkami trójkąta ABC są punkty A(1,-2) B(5,2) C(5,5) wyznacz równania kierunkowe prostej zawierającej bok AB oraz prostej oraz wysokość poprowadzoną z wierzchołka c.
2.podstawą trójkąta równoramiennego abc jest odcinek o końcach A(2,1) B(5,2) jedno z ramion zawiera się w prostej 2x -y -3=0
a)oblicz współrzędne wierzchołka C
b)pole trójkąta ABC
równania prostych, współrzędne wierzchołków
równania prostych, współrzędne wierzchołków
Ostatnio zmieniony 6 mar 2009, o 22:06 przez tkrass, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jeden wyraz na nazwę tematu to zdecydowanie za mało. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
Powód: Jeden wyraz na nazwę tematu to zdecydowanie za mało. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
równania prostych, współrzędne wierzchołków
1.
równanie prostej AB, układ rownań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
f(x)=a_{1}x+b_{1}\\
f(1)=-2\\
f(5)=2
\end{cases}
\\
\begin{cases}
-2=a_{1} \cdot 1+b_{1}\\
2=a_{1} \cdot 5+b_{1}
\end{cases}}\)
równanie prostej prostopadłej do AB, zawierającą wysokość poprowadzoną przez punkt C:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
f(x)=a_{2}x+b_{2}\\
a_{2}=- \frac{1}{a_{1}}\\
f(5)=5
\end{cases}
\\
5=- \frac{1}{a_{1}} \cdot 5+b_{2}\\}\)
równanie prostej AB, układ rownań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
f(x)=a_{1}x+b_{1}\\
f(1)=-2\\
f(5)=2
\end{cases}
\\
\begin{cases}
-2=a_{1} \cdot 1+b_{1}\\
2=a_{1} \cdot 5+b_{1}
\end{cases}}\)
równanie prostej prostopadłej do AB, zawierającą wysokość poprowadzoną przez punkt C:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
f(x)=a_{2}x+b_{2}\\
a_{2}=- \frac{1}{a_{1}}\\
f(5)=5
\end{cases}
\\
5=- \frac{1}{a_{1}} \cdot 5+b_{2}\\}\)