przekształcenia płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
wilq01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 12 paź 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: opole

przekształcenia płaszczyzny

Post autor: wilq01 »

1. Zbadaj czy podane przekształcenie "P" płaszczyzny jest izometrą, gdy x, y in R oraz:
a) P((x, y)) = (-x, y+1)
b) P((x, y)) = (2x, y)
c) P((x, y)) = (-y, -x)
d) P((x, y)) = (y+2, x-1)
2. Czy istnieje taka liczba "k", by przekształcenie "P" określone poniżej było izometrią? Jeśli tak, to podaj wszystkie takie liczby "k"
a) P((x, y)) = (ky, x)
b) P((x, y)) = (y+k,-x)
c) P((x, y)) = (ky, kx)
e) P((x, y)) = [(1/k-1)y, -(1/k-1)x], (k
eq 1)
ODPOWIEDZ