Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
prs613
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 22 wrz 2008, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z miasta
Podziękował: 147 razy

Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji

Post autor: prs613 »

Wyznacz równanie tej stycznej do wykresu funkcji \(\displaystyle{ f(x)=x^3-3x^2+4}\) która jest równoległa do prostej opisanej równaniem \(\displaystyle{ 3x+y-2=0}\).
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji

Post autor: Crizz »

Równanie prostej: \(\displaystyle{ y=-3x+2}\)
Widzimy, że współczynnik kierunkowy prostej jest równy -3.
Szukasz stycznej w takich punktach x, w których \(\displaystyle{ f'(x)=3}\),
\(\displaystyle{ 3x^{2}-6x=3}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=\sqrt{2}+1,x_{2}=-\sqrt{2}+1}\)

Dalej korzystasz z rwnania stycznej do wykresu funkcji w punkcie \(\displaystyle{ (x_{0},f(x_{0}))}\):
\(\displaystyle{ y-f(x_{0})=f'(x)(x-x_{0})}\)
Awatar użytkownika
sylwia1313
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 25 sty 2015, o 12:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji

Post autor: sylwia1313 »

Witam mam problem z podobnym zadaniem i zastanawiam się dlaczego trzeba szukać stycznej w tych punktach w których \(\displaystyle{ f'(x)=3}\) a nie \(\displaystyle{ f'(x)=-3}\). Z czego to wynika?
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji

Post autor: szachimat »

Crizz popełnił literówkę
"Widzimy, że współczynnik kierunkowy prostej jest równy -3.
Szukasz stycznej w takich punktach x, w których \(\displaystyle{ f'(x)=3,}\)"

W drugim wierszu też powinno być -3
Awatar użytkownika
sylwia1313
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 25 sty 2015, o 12:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji

Post autor: sylwia1313 »

ok dzięki
ODPOWIEDZ