Wyznacz współrzędne punktu P leżącego na prostej l: \(\displaystyle{ y = -3x}\), którego odległość od punktów okręgu \(\displaystyle{ (x-4)^2 + y^2 = 4}\) jest najmniejsza.
No to przez środek okręgu prowadzę prostą prostopadłą do prostej l, a ich punkt przecięcia to będzie najmniejsza odległość, tak? No bo prosta l nie ma punktów wspólnych z okręgiem.
Mi wychodzi \(\displaystyle{ P = (\frac{4}{10}; -1)}\). Natomiast w odpowiedziach zrobili coś takiego, że policzyli prostopadłą, a potem ją wstawili do układu równań wraz z równaniem okręgu, ale nie rozumiem dlaczego...
Najmniejsza odległość punktu od okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Najmniejsza odległość punktu od okręgu
Sprawdź jeszcze swoje obliczenia, wydaje mi się, ze powinno wyjść \(\displaystyle{ \left(\frac{2}{5},-\frac{6}{5}\right)}\).
Jeśli w odpowiedziach jest tak, jak mówisz, to prawdopodobnie zrobili błąd.
Jeśli w odpowiedziach jest tak, jak mówisz, to prawdopodobnie zrobili błąd.
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 28 lut 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Konin
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
Najmniejsza odległość punktu od okręgu
Tak, przepraszam \(\displaystyle{ (\frac{2}{5};-\frac{6}{5})}\).
Natomiast w książce, punkt ten ma współrzędne:
\(\displaystyle{ P = (\frac{20 - 3\sqrt{10}}{5}; \frac{\sqrt{10}}{5})}\)
Natomiast w książce, punkt ten ma współrzędne:
\(\displaystyle{ P = (\frac{20 - 3\sqrt{10}}{5}; \frac{\sqrt{10}}{5})}\)
- bzyk12
- Użytkownik
- Posty: 327
- Rejestracja: 18 lut 2009, o 12:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oświęcim/Wawa
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 43 razy
Najmniejsza odległość punktu od okręgu
punkt:
\(\displaystyle{ P=( \frac{20-3 \sqrt{10} }{5}, \frac{- \sqrt{10} }{5})}\)
jest punktem przeciecia sie tej prostej prostopadłej do y=-3x [w punkcie\(\displaystyle{ ( frac{2}{5} , frac{-6}{5})}\) ]z tym okręgiem.
Może tresc zadania była odwrotna:
Znaleźć współrzedne punktu P leżącego na okręgu....,którego odległość od prostej....jest najmniejsza.
\(\displaystyle{ P=( \frac{20-3 \sqrt{10} }{5}, \frac{- \sqrt{10} }{5})}\)
jest punktem przeciecia sie tej prostej prostopadłej do y=-3x [w punkcie\(\displaystyle{ ( frac{2}{5} , frac{-6}{5})}\) ]z tym okręgiem.
Może tresc zadania była odwrotna:
Znaleźć współrzedne punktu P leżącego na okręgu....,którego odległość od prostej....jest najmniejsza.
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 28 lut 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Konin
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
Najmniejsza odległość punktu od okręgu
Może w zamyśle, ale wyszło tak, że rozwiązanie jest do innego.bzyk12 pisze:Może tresc zadania była odwrotna
Jak ktoś ciekaw:
"Testy dla maturzysty. Matura 2009." Marzena Orlińska; wyd. Operon zad 5 str 62
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
Najmniejsza odległość punktu od okręgu
Mam to ksiązkę. Spotkasz w niej też kilka innych błędów np pamietam tez zadanie z przekatnymi rownolegloboku i trzeba bylo cos tam udowodnic. Zadanie było źle sformuowane a w odpowiedziach z tyłu (tam jest przeciez cała analiza zadania) było już wszystko ok. Co ciekawe było tam zadanie z matury CKE z stereometri. Identyczna treść Więc jak ktoś przerabiał wcześniej zbiór to nie miał problemu z tym zadaniem
Pzdr
Pzdr