Jaką długość ma cięciwa wycięta z prostej
2y - x + 1 = 0
przez okrąg o środku (2;1) i promieniu długości 3?
Narysowałam okrąg w układzie współrzędnych, oraz prostą przechodzącą przez okrąg, która tworzy tą cięciwę.
Moim zdaniem, aby obliczyć długość tej cięciwy, muszę obliczyć odległość między punktami A=(x1;y1) i B=(x2;y2) (są to punkty przecięcia prostej z okręgiem), a następnie zastosować wzór
\(\displaystyle{ \sqrt{(x2-x1)^{2} + (y2-y1)^{2}}}\)
Tylko jak wyliczyć A i B?
Długość cięciwy wyciętej z prostej przez okrąg
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Długość cięciwy wyciętej z prostej przez okrąg
Napisz równanie okręgu wykorzystując dane z zadania,
\(\displaystyle{ (x-3)^2+(y-1)^2=9}\)
Rozwiąż taki układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x-3)^2+(y-1)^2=9 \\ 2y-x+1=0 \end{cases}}\)
Znajdziesz z ten sposób punkty \(\displaystyle{ A=(x_1,y_1) , \ B=(x_2,y_2)}\) i pod wzór
\(\displaystyle{ (x-3)^2+(y-1)^2=9}\)
Rozwiąż taki układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x-3)^2+(y-1)^2=9 \\ 2y-x+1=0 \end{cases}}\)
Znajdziesz z ten sposób punkty \(\displaystyle{ A=(x_1,y_1) , \ B=(x_2,y_2)}\) i pod wzór
Długość cięciwy wyciętej z prostej przez okrąg
dziekuję bardzo, wyszłoJustka pisze:Napisz równanie okręgu wykorzystując dane z zadania,
\(\displaystyle{ (x-3)^2+(y-1)^2=9}\)
Rozwiąż taki układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x-3)^2+(y-1)^2=9 \\ 2y-x+1=0 \end{cases}}\)
Znajdziesz z ten sposób punkty \(\displaystyle{ A=(x_1,y_1) , \ B=(x_2,y_2)}\) i pod wzór