Wierzchołki i pole rombu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kamil1014
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 18 sty 2009, o 21:54
Podziękował: 2 razy

Wierzchołki i pole rombu

Post autor: kamil1014 »

Punkty A = (-2,-1) oraz D = (2,2) są wierzchołkami rombu, którego przekątna AC zawarta jest w prostej \(\displaystyle{ x-3y-1=0}\). Znajdź współrzędne pozostałych wierzchołków tego rombu oraz oblicz jego pole.
Awatar użytkownika
marcinn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 193 razy

Wierzchołki i pole rombu

Post autor: marcinn12 »

Przekątne rombu dzielą się na połowy i przecinają pod kątem prostym

\(\displaystyle{ x-3y-1=0}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{3} x- \frac{1}{3}}\)

Przekątna BC ma postać:

\(\displaystyle{ y=-3x+b}\)

Wykorzystujemy współrzędne wierzchołka \(\displaystyle{ D=(2,2)}\)

\(\displaystyle{ y=-3x+8}\)

A dalej już prosto i dasz rade?
kamil1014
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 18 sty 2009, o 21:54
Podziękował: 2 razy

Wierzchołki i pole rombu

Post autor: kamil1014 »

Proszę jednak o rozwiązanie całego zadania, gdyż nie mam notatek z tego działu i wszystko mi wyleciało z głowy.
ODPOWIEDZ