Geometria Analityczna: Równania prostej i okręgu - B. Pilne!

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Firm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 lut 2009, o 21:21
Płeć: Mężczyzna

Geometria Analityczna: Równania prostej i okręgu - B. Pilne!

Post autor: Firm »

Witam,

mój nauczyciel od matematyki nie jest jakiś świetny i nie potrafił wytłumaczyć większości klasy o co chodzi, mam korepetycje i powoli zaczynam to rozumieć ale bardzo potrzebuje pomocy bowiem aby zaliczyć trymestr muszę oddać następujące zdania, bardzo proszę o pomoc...

1.Znajdź równanie prostej m równoległej do prostej l o równaniu 3x+4y=24 i przechodzącej przez punkt P=(1,2)
2.Znajdź równanie prostej k prostopadłej do l i przechodzącej przez punkt P
3.Znajdź punkt przecięcia prostych k i l
4.Policz odległość punktu P od prostej l

5.Odległość pomiędzy prostymi równoległymi o równaniach: Ax + By = C i Ax + By = D jest równa:


|C-D|
________________________________________
(pod pierwiastkiem) A (kwadrat) + B (kwadrat)

Policz w ten sposób odległość prostych m i l


6.Znajdź równanie prostej stycznej do okręgu (x-6) kwadrat + (y-5) kwadrat = 25 w punkcie P=(9;9)

7.Znajdź promień okręgu o środku w punkcie Q=(-6;0) do stycznego okręgu (x-6) kwadrat + (y-5) kwadrat = 25. (Podaj dwa rozwiązania).




Proszę o pomoc!! Z góry dziękuje.
Awatar użytkownika
marcinn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 193 razy

Geometria Analityczna: Równania prostej i okręgu - B. Pilne!

Post autor: marcinn12 »

Żartujesz sobie? W czym masz dokładnie problem?

1) i 2)
3) k=l
4)
5) Mając wzór w czym problem?
6) Wyznaczasz równanie prostej przechodzącej przez punkt P i środek okregu. Styczna będzie prostopadła do tej prostej i dodatkowo będzie przechodzić przez punkt P.
Firm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 lut 2009, o 21:21
Płeć: Mężczyzna

Geometria Analityczna: Równania prostej i okręgu - B. Pilne!

Post autor: Firm »

Wielkie dzięki!

TO jest całkiem proste!

Po prostu mam złego nauczyciela...-- 1 mar 2009, o 17:31 --A jeszcze takie zadanie:
l jest prostą o równaniu 5x+12=60. Punkt P ma współrzędne (4,3). Napisz równanie okręgu stycznego do prostej l o środku w punkcie P.
ODPOWIEDZ