Parametr z wektorem

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
nwnuinr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 12 mar 2008, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 245 razy
Pomógł: 2 razy

Parametr z wektorem

Post autor: nwnuinr »

Cześć,

mam zakłopotałem się trochę z tym zadaniem (wzory niby znam, ale jakoś dużo niewiadomych mi wychodzi):

Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ k}\) długość wektora \(\displaystyle{ \vec{w}=k \vec{a}+2 \vec{b}}\) jest równa \(\displaystyle{ 2}\), jeśli \(\displaystyle{ | \vec{a}|=2}\) i \(\displaystyle{ | \vec{b}|=1}\) oraz kąt między wektorami \(\displaystyle{ \vec{a}}\) i \(\displaystyle{ \vec{b}}\) jest równy \(\displaystyle{ \frac{2}{3} \Pi}\)?

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ