znajdź równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Sylwek777
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 13 sie 2008, o 18:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podlasie
Podziękował: 25 razy

znajdź równanie okręgu

Post autor: Sylwek777 »

Środek okręgu przechodzącego przez punkty A=(3,0) i B=(0,1) należy do prostej y=x+2. Znajdź równanie tego okręgu.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

znajdź równanie okręgu

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2 \\ \\ \begin{cases} (3-a)^2+b^2=r^2 \\ a^2+(1-b)^2=r^2 \\ b=a+2 \end{cases} \\ \\ ... \\ \\ a=3 \ \ , \ \ b=5 \ \ , \ \ r=5}\)
ODPOWIEDZ