wspolrzedne wierzcholkow czworokata

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kopacz2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 7 lut 2009, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

wspolrzedne wierzcholkow czworokata

Post autor: kopacz2 »

Dwa prostopadle boki czworokata ABCD maja rowne dlugosci i zawieraja sie w dodatnich polosiach ukladu wspolrzednych. Prosta y=2x jest symetralna jednego z bokow czworokata, a punkt A=(5,0) wierzcholkiem. Wyznacz pozostale wierzcholki.



Nie wiem czy dobrze to rozrysowalem, ale wyszlo mi cos takiego: B(0,0), C(0,5). Dobrze mi te punkty wyszly? Jak policzyc punkt D?
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

wspolrzedne wierzcholkow czworokata

Post autor: mostostalek »

prosta prostopadła do y=2x przechodząca przez C.. potem liczysz odległość punktu przecięcia tej prostej z y=2x i punktu C i odkładasz po drugiej stronie..
kopacz2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 7 lut 2009, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

wspolrzedne wierzcholkow czworokata

Post autor: kopacz2 »

A punkty dobrze wyznaczylem? Bo jak rysunek mam zly to lipa



dzieki za pomoc
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

wspolrzedne wierzcholkow czworokata

Post autor: mostostalek »

punkty dobrze..
ODPOWIEDZ