Witam , odrazu się przyznam że matematyka to nie moja specjalność.
Mam taki problem:
Wyznaczyć współrzędne punktu B leżącego na prostej w układzie współrzędnych mając następujące dane:
Punkt A (2;20)
Odległość między pkt A a pkt B = 20 jednostek
Równanie prostej
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}x-y=1}\)
Mówiąc szczerze mam wzór na odległość między punktami ale nie potrafie wykombinować jak to obliczyć i przekształcić aby otrzymać współrzędne pkt B.
współrzędne punktów
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
współrzędne punktów
Niech \(\displaystyle{ B=(x,y)}\).
Zastosuj wzór na odległość dwóch punktów, z którego wynika, że \(\displaystyle{ (x-2)^2+(y-20)^2=20^2}\). Zauważ ponadto, że punkt B należy do danej prostej, czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{2}x-y=1}\).
Wystarczy rozwiązać układ dwóch otrzymanych równań.
Zastosuj wzór na odległość dwóch punktów, z którego wynika, że \(\displaystyle{ (x-2)^2+(y-20)^2=20^2}\). Zauważ ponadto, że punkt B należy do danej prostej, czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{2}x-y=1}\).
Wystarczy rozwiązać układ dwóch otrzymanych równań.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy