3 punkty i prostopadła

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
MAchina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 26 lut 2009, o 16:06
Płeć: Mężczyzna

3 punkty i prostopadła

Post autor: MAchina »

Dane są trzy punkty \(\displaystyle{ A=(x _{a},y _{a}) \ B=(x _{b},y _{b}) \ C=(x, y)}\)
Poprowadzić prostą prostopadłą do prostej AB, przechodzącą przez C.
Znam taki wzór:
\(\displaystyle{ y= \frac{(y _{b}-y _{a})\cdot(x-x _{a})}{(x _{b}-x _{a})}+y _{a}}\)
Ale jest chyba zły.

1. Jest jakiś jeden wzór na obliczenie równania tej prostej?
2. Jak obliczyć współrzędne punktu przecięcia tych prostych?
Ostatnio zmieniony 26 lut 2009, o 20:09 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przeniosłem do właściwego działu.
piotrekgabriel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 20 lut 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 35 razy

3 punkty i prostopadła

Post autor: piotrekgabriel »

Prostą |AB| liczysz z
\(\displaystyle{ \begin{cases} y{a}=ax_{a}+b \\ y{b}=ax_{b}+b \end{cases}}\)

Prosta prostopadła do |AB| ma odwrotny i przeciwny współczynnik a (\(\displaystyle{ a_{1}*a_{2}=-1}\)). Masz więc wzór szukanej prostej bez współczynnika b - liczysz go, podstawiając współrzędne \(\displaystyle{ x_{c}, y_{c}}\).

Współrzędne punktu przecięcia to porównanie prostych: \(\displaystyle{ a_{1}x+b_{1}=a_{2}x+b_{2}}\)
ODPOWIEDZ