proste i okręgi, pole trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
proste i okręgi, pole trójkąta
Prosta \(\displaystyle{ y=x+4}\) przecina okrąg \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=36}\) w punktach \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\). Oblicz pole trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\), wiedzącz że odcinek \(\displaystyle{ B}\)\(\displaystyle{ C}\) jest średnicą tego okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
proste i okręgi, pole trójkąta
Rozwiązując układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=x+4 \\ x^2+y^2=36 \end{cases}}\)
otrzymasz współrzędne punków A oraz B. Współrzędne punktu C, jako symetrycznego względem (0;0) będą miały przeciwne znaki do odpowiednich współrzędnych punktu B.
Ponieważ trójkąt ABC jest prostokątny, zatem wyznacz długości boków AB i AC a następnie oblicz pole.
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=x+4 \\ x^2+y^2=36 \end{cases}}\)
otrzymasz współrzędne punków A oraz B. Współrzędne punktu C, jako symetrycznego względem (0;0) będą miały przeciwne znaki do odpowiednich współrzędnych punktu B.
Ponieważ trójkąt ABC jest prostokątny, zatem wyznacz długości boków AB i AC a następnie oblicz pole.