równanie okręgu stycznego do prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
równanie okręgu stycznego do prostej
Znajdź równanie okręgu o promieniu długosci 10, stycznego do prostej \(\displaystyle{ y= \frac{1}{3}x}\) oraz do prostej \(\displaystyle{ y= -\frac{1}{3}x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 520
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 86 razy
równanie okręgu stycznego do prostej
Korzystasz ze wzoru na odległość punktu od prostej. Twoim punktem jest środek okręgu \(\displaystyle{ S(x;y)}\). Liczysz obie odległości od prostych a potem porównujesz bo muszą być równe i w dodatku równe 10. Powinny Ci wyjść cztery okręgi: \(\displaystyle{ (x+10\sqrt{10})^{2}+y^{2}=100 \vee (x-10\sqrt{10})^{2}+y^{2}=100 \vee x^{2}+(y+\frac{10\sqrt{10}}{3})^{2}=100 \vee x^{2}+(y-\frac{10\sqrt{10}}{3})^{2}=100}\). Jak coś nie będziez mógł zrobić to napisz
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
równanie okręgu stycznego do prostej
Odległość mam liczyć tak?
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}x + y = 0}\)
\(\displaystyle{ d = \frac{\left| \frac{1}{3} \cdot x + y\right| }{ \sqrt{( \frac{1}{3}) ^{2} + 1 ^{2} } } = \frac{x + y}{ \sqrt{ \frac{10}{9} } }}\)
Czy jednak ma dać dowolny punkt?
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}x + y = 0}\)
\(\displaystyle{ d = \frac{\left| \frac{1}{3} \cdot x + y\right| }{ \sqrt{( \frac{1}{3}) ^{2} + 1 ^{2} } } = \frac{x + y}{ \sqrt{ \frac{10}{9} } }}\)
Czy jednak ma dać dowolny punkt?
-
- Użytkownik
- Posty: 520
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 86 razy
równanie okręgu stycznego do prostej
No prawie dobrze tylko nie możesz gubić tego modułu, bo suma \(\displaystyle{ \frac{1}{3} \cdot x + y}\) nie musi być dodatnia. Ogólnie to w tym zadaniu można się nieźle naliczyć jeżeli się chwile nie zastanowi
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
równanie okręgu stycznego do prostej
Tak to potem będzie wyglądać? Tylko jak potem x lub y wyliczyć, bezwzględność mi przeszkadza ;/.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{\left| \frac{1}{3} x + y\right| }{ \sqrt{ \frac{10}{9} } } = 10 \\ \frac{\left| -\frac{1}{3} x + y\right| }{ \sqrt{ \frac{10}{9} } } = 10 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{\left| \frac{1}{3} x + y\right| }{ \sqrt{ \frac{10}{9} } } = 10 \\ \frac{\left| -\frac{1}{3} x + y\right| }{ \sqrt{ \frac{10}{9} } } = 10 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 520
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 86 razy
równanie okręgu stycznego do prostej
Z tego układu wynika że \(\displaystyle{ \left| \frac{1}{3} x + y\right|=\left|- \frac{1}{3} x + y\right|}\). Teraz podnieś stronami do kwadratu. Potem już łatwo
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
równanie okręgu stycznego do prostej
Jak podniosę obie strony do kwadratu to będą przecież identyczne, czyli równanie bez rozwiązania?