Tak jak w temacie :
Na lekcji korzystamy z tego wzoru:
\(\displaystyle{ \sqrt{(x _{1} -x _{2} ) ^{2} + (y _{1} -y _{2} ) ^{2} }}\)
i muszę go zastosować w tym zadaniu:
a) A=(-5,0) B=(0,-2) C=(2,2)
b) A=(4,-1) B=(1,5) C=(-4,3)
c) A=(-3,-1) B= (6,-4) C=(7,-1)
Ktoś ma jakiś pomysł?
Sprawdz czy trójkat ABC jest prostokątny....
Sprawdz czy trójkat ABC jest prostokątny....
To jest wzór na długość odcinka ograniczonego dwoma punktami o podanych współrzędnych...
Wystarczy że obliczysz długości wszystkich boków i twierdzeniem Pitagorasa sprawdzisz czy to trójkąt prostokątny
Wystarczy że obliczysz długości wszystkich boków i twierdzeniem Pitagorasa sprawdzisz czy to trójkąt prostokątny
Sprawdz czy trójkat ABC jest prostokątny....
duchess pisze:To jest wzór na długość odcinka ograniczonego dwoma punktami o podanych współrzędnych...
Wystarczy że obliczysz długości wszystkich boków i twierdzeniem Pitagorasa sprawdzisz czy to trójkąt prostokątny
a możesz mi to pokazać na jednym z przykładów?
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
Sprawdz czy trójkat ABC jest prostokątny....
Przedstawię tylko to dla przykladu a tak jak prosisz
a)
\(\displaystyle{ A=(-5,0)}\); \(\displaystyle{ B=(0,-2)}\); \(\displaystyle{ C=(2,2)}\)
\(\displaystyle{ |AB|= \sqrt{(-5)^{2}+2^{2}}= \sqrt{29}}\)
\(\displaystyle{ |BC|= \sqrt{(-2)^{2}+(-4)^{2}}= \sqrt{20}}\)
\(\displaystyle{ |CA|= \sqrt{7^{2}+2^{2}}= \sqrt{53}}\)
Z twierdzenia Pitagorasa. Najdłuższy bok będzie tutaj przeciwprostokątną.
\(\displaystyle{ (\sqrt{53})^{2}=(\sqrt{29})^{2}+(\sqrt{20})^{2}}\)
\(\displaystyle{ 53 \neq 49}\)
Z tego wynika, że ten trójkąt nie jest prostokątny.
Możesz też to z iloczynu skalarnego, wtedy będzie raptem 3-4 linijki. Ale chyba tego jeszcze nie miałeś.
Jeśli jestes zainteresowany to tutaj jest ładnie wyjaśnione:
a)
\(\displaystyle{ A=(-5,0)}\); \(\displaystyle{ B=(0,-2)}\); \(\displaystyle{ C=(2,2)}\)
\(\displaystyle{ |AB|= \sqrt{(-5)^{2}+2^{2}}= \sqrt{29}}\)
\(\displaystyle{ |BC|= \sqrt{(-2)^{2}+(-4)^{2}}= \sqrt{20}}\)
\(\displaystyle{ |CA|= \sqrt{7^{2}+2^{2}}= \sqrt{53}}\)
Z twierdzenia Pitagorasa. Najdłuższy bok będzie tutaj przeciwprostokątną.
\(\displaystyle{ (\sqrt{53})^{2}=(\sqrt{29})^{2}+(\sqrt{20})^{2}}\)
\(\displaystyle{ 53 \neq 49}\)
Z tego wynika, że ten trójkąt nie jest prostokątny.
Możesz też to z iloczynu skalarnego, wtedy będzie raptem 3-4 linijki. Ale chyba tego jeszcze nie miałeś.
Jeśli jestes zainteresowany to tutaj jest ładnie wyjaśnione: