okrąg, układ współrzędnych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

okrąg, układ współrzędnych

Post autor: mateusz.ex »

W jakich punktach podany okrąg przecina osie układu współrzędnych?
\(\displaystyle{ (x+7)^{2}+(y-1)^{2}=49}\)
Ostatnio zmieniony 24 lut 2009, o 20:41 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

okrąg, układ współrzędnych

Post autor: lukasz1804 »

Jeśli x=0, to y=1, jeśli natomiast y=0, to \(\displaystyle{ x=-7-4\sqrt{3}}\) lub \(\displaystyle{ x=-7+4\sqrt{3}}\). Zatem mamy punkty \(\displaystyle{ (0,1), (-7-4\sqrt{3},0), (-7+4\sqrt{3},0)}\).
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

okrąg, układ współrzędnych

Post autor: mateusz.ex »

a jezeli mamy cos takiego, to co zrobic? \(\displaystyle{ (x-1)^{2}+(y-3)^{2}=10}\)
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

okrąg, układ współrzędnych

Post autor: lukasz1804 »

Analogicznie, należy wyznaczyć y przy warunku x=0 i odwrotnie, wyznaczyć x przy warunku y=0.
ODPOWIEDZ