punkty wspólne, prosta, okrag

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

punkty wspólne, prosta, okrag

Post autor: mateusz.ex »

Jaką długośc powinien mieć promień okręgu o srodku w początku układu współrzędnych, aby okrąg ten nie miał punktów wspólnych z prostą \(\displaystyle{ y= -2x+3}\)?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

punkty wspólne, prosta, okrag

Post autor: Crizz »

Odległość punktu \(\displaystyle{ (0,0)}\) od prostej \(\displaystyle{ -2x-y+3=0}\) wynosi:
\(\displaystyle{ d=\frac{|-2\cdot 0-1\cdot 0+3|}{\sqrt{2^{2}+1}}=\frac{3\sqrt{5}}{5}}\)

Promień okręgu musi być krótszy od d.
ODPOWIEDZ