wyznaczyć zbiór punktów - okrąg

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
vomit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 13 paź 2005, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ków
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 16 razy

wyznaczyć zbiór punktów - okrąg

Post autor: vomit »

Proszę o pomoc w takim zadaniu:

Znajdź zbiór środków wszystkich cięciw okręgu x� + y� + 4y +3 = 0 wyznaczone przez proste przechodzące przez punkt P=(0,1).

z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

wyznaczyć zbiór punktów - okrąg

Post autor: Lady Tilly »

Podam ci małą podpowiedź. Równanie tego okręgu można zapisać następująco:
x�+(y+2)�=1 czyli jest to okrąg o środku w punkcie S=(0;-2) o promieniu r=1 a najdłuższa cięciwa to średnica przechodząca przez środek S oraz przez punkty A=(0;-1) oraz B=(0;-2), a punkt S jest więc zarazem środkiem tej najdłuższej cięciwy. Chyba zabardzo nie nagmatwałam.
kotek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 13 sty 2006, o 20:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

wyznaczyć zbiór punktów - okrąg

Post autor: kotek »

A po co ten środek okręgu? Przecież to nic nie daje.

Prosta ma postać y = ax +1.
Trzeba teraz utworzyć układ równań, wychodzi równanie z niewiadomą x, a dalej delta i wzory vieta.
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 75 razy

wyznaczyć zbiór punktów - okrąg

Post autor: Fibik »

Zakładając, że delta to taki oddział komandosów z US, to wówczas masz rację - koteczku.
kotek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 13 sty 2006, o 20:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

wyznaczyć zbiór punktów - okrąg

Post autor: kotek »

Żałosny jesteś.
ODPOWIEDZ