wyznacz wierzchołki równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 255
- Rejestracja: 4 lut 2009, o 09:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 96 razy
wyznacz wierzchołki równoległoboku
Punkt A(4,-10) jest wierzchołkiem równoległoboku ABCD. Dwa boki równoległoboku zawierają się w prostych o równaniach y = 3x - 2 i y = -x+6. Wyznacz pozostałe wierzchołki równoległoboku.
-
- Użytkownik
- Posty: 127
- Rejestracja: 21 lut 2009, o 16:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 7 razy
wyznacz wierzchołki równoległoboku
no wiec.. przede wszystkim sobie to narysuj:)
punkt, ktory powstaje z przeciecia sie tych dwoch prostych ktore masz podane niech bedzie sie nazywal C. jego wspolrzedne mozesz odczytac z wykresu, ale mozesz tez obliczyc rownajac te proste
3s-2=-x+6
4x-8=0
x=2
y=3x-2
y=4
C(2,4)
. nastepnie musimy wyznaczyc prosta rownolegla do prostej y=3x-2
i tej drugiej tez, aby znalezc wierzcholki.
wiemy ze w prostych rownoleglych \(\displaystyle{ a _{1} =a _{2}}\)
zajmijmy sie ta prosta rownolegla do tej pierwszej prostej. jej rownanie bedzie y=3x+b . mamy dany punt A przez ktory ta prosta przechodzi. wiec podstawimy i wyjdzie y=3x-22. tak samo z ta druga prosta zrob. narysuj to na wykresie i mozesz odczytac wspolrzedne punktow, a jak nie to oblicz tym sposobem ktory Ci podawalam czy przyrownanie przecinajacych sie prostych.
ps.tamta ostatnia prosta to y=-x-6 a wierzcholki to : B(7,-1) C(2,4) D(-1,-5)
punkt, ktory powstaje z przeciecia sie tych dwoch prostych ktore masz podane niech bedzie sie nazywal C. jego wspolrzedne mozesz odczytac z wykresu, ale mozesz tez obliczyc rownajac te proste
3s-2=-x+6
4x-8=0
x=2
y=3x-2
y=4
C(2,4)
. nastepnie musimy wyznaczyc prosta rownolegla do prostej y=3x-2
i tej drugiej tez, aby znalezc wierzcholki.
wiemy ze w prostych rownoleglych \(\displaystyle{ a _{1} =a _{2}}\)
zajmijmy sie ta prosta rownolegla do tej pierwszej prostej. jej rownanie bedzie y=3x+b . mamy dany punt A przez ktory ta prosta przechodzi. wiec podstawimy i wyjdzie y=3x-22. tak samo z ta druga prosta zrob. narysuj to na wykresie i mozesz odczytac wspolrzedne punktow, a jak nie to oblicz tym sposobem ktory Ci podawalam czy przyrownanie przecinajacych sie prostych.
ps.tamta ostatnia prosta to y=-x-6 a wierzcholki to : B(7,-1) C(2,4) D(-1,-5)
-
- Użytkownik
- Posty: 255
- Rejestracja: 4 lut 2009, o 09:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 96 razy
wyznacz wierzchołki równoległoboku
Próbowałam , ale nie potrafie rozwiązać tego zadania, mógłby je ktoś rozwiązać??