Płaszczyzna i punkt.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Tapir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 23 lut 2009, o 14:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Płaszczyzna i punkt.

Post autor: Tapir »

Witam mam takie zadanko :
Wyznacz pkt symetryczny do pkt A (1,2,-2) względem płaszczyzny : 2x+y-z = 0

I tak, moje pytanko brzmi czy można to zadanko zrobić w sposób nastepujący tzn. :
znaleźć płaszczyznę prostopadłą do tej i przechodzącą przez pkt A a nastepnie z pęku płaszczyzn wyznaczyć prostą i ... Co dalej ?
Z góry dzięki za pomoc już troszkę się męcze z tym zadankiem ;/
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Płaszczyzna i punkt.

Post autor: JankoS »

Prostopadła do paszczyzny, do której należy A, ma równaie ma równanie \(\displaystyle{ \begin{cases} x=1+2t \\y=2+t\\z=-2-t \end{cases} .}\)
ODPOWIEDZ