trójkąt równoramienny, prosta zawierająca 3 bok

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
witek1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 10 maja 2007, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krasnystaw
Podziękował: 10 razy

trójkąt równoramienny, prosta zawierająca 3 bok

Post autor: witek1 »

Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC zawarta jest w prostej x*y*1=0. Ramię BC zawiera sie w prostej 2*x-y-1=0. wyznacz rownanie prostej zawierajacej ramię AC wiedząc,że punkt P=(-4,0) nalezy do prostej .

nie mam pomysłu na to zadanie, więc prosze o pomoc
ODPOWIEDZ