wyznaczenie wierzchołków Bi C
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 14 wrz 2008, o 12:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 34 razy
wyznaczenie wierzchołków Bi C
boki AB i AC trójkąta ABC zawarte są odpowiednio w prostych \(\displaystyle{ x+y-7=0}\) i \(\displaystyle{ x=0}\)środek boku BC ma współrzędne S=(2,2). Wyznacz współrzędne wierzchołków B i C.
-
- Użytkownik
- Posty: 127
- Rejestracja: 21 lut 2009, o 16:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 7 razy
wyznaczenie wierzchołków Bi C
S(2,2)
C(0,y)
B(x,-x+7)
korzystasz ze sredniej:)
\(\displaystyle{ 2= \frac{0+x}{2} \wedge 2= \frac{y-x+7}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=4 \wedge y=1}\)
C(0,1)
B(4,3)
C(0,y)
B(x,-x+7)
korzystasz ze sredniej:)
\(\displaystyle{ 2= \frac{0+x}{2} \wedge 2= \frac{y-x+7}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=4 \wedge y=1}\)
C(0,1)
B(4,3)