podstawy trapezu o dł. 5 i7 zawierają się w prostych o równaniach x-2y+8 i x-2y+7=0 oblicz pole trapezu
narysowałam sobie wykres i mi wyszło ze wysokość ma 0,5 ale nie wiem czy to jest dobrze
obliczanie pola trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 14 wrz 2008, o 12:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 34 razy
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
obliczanie pola trapezu
nigdy z wykresu się nic nie odczytuje (chyba że pisze inaczej)
wystarczy policzyć odległość między dwoma prostymi równoległymi :
\(\displaystyle{ d=\frac{|8-7|}{\sqrt{1^2+(-2)^2}}=\frac{1}{\sqrt5}=\frac{\sqrt5}{5}}\)
i to jest właśnie długość wysokości tego trapezu
wystarczy policzyć odległość między dwoma prostymi równoległymi :
\(\displaystyle{ d=\frac{|8-7|}{\sqrt{1^2+(-2)^2}}=\frac{1}{\sqrt5}=\frac{\sqrt5}{5}}\)
i to jest właśnie długość wysokości tego trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 14 wrz 2008, o 12:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 34 razy
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
obliczanie pola trapezu
ze wzoru gdy mamy dwie proste równoległe Ax+By+C=0 i Ax+By+D=0 wtedy odległość między nimi wynosi :
\(\displaystyle{ d=\frac{|C-D|}{\sqrt{A^2+B^2}}}\)
\(\displaystyle{ d=\frac{|C-D|}{\sqrt{A^2+B^2}}}\)