prosta prostopadła
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 14 wrz 2008, o 12:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 34 razy
prosta prostopadła
napisz równanie prostej do której należy punkt A=(4,-3) i która jest prostopadła do prostej y=-2x+5
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
prosta prostopadła
współczynnik kierunkowy nowej prostej będzie liczbą przeciwną i odwrotnę do obecnego współczynnika kierunkowego :
\(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}x+b \newline
A(4,-3)\newline
-3=\frac{1}{2}\cdot 4+b\newline
-3=2+b\newline
b=-3-2\newline
b=-5\newline
y=\frac{1}{2}x-5}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}x+b \newline
A(4,-3)\newline
-3=\frac{1}{2}\cdot 4+b\newline
-3=2+b\newline
b=-3-2\newline
b=-5\newline
y=\frac{1}{2}x-5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 14 wrz 2008, o 12:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 34 razy