współrzędne srodka okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
współrzędne srodka okręgu
Środek S okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}+4x-6y-221=0}\) ma współrzędne?
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
współrzędne srodka okręgu
równanie okręgu o środku w punkcie (a,b) i promieniu r:
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2\\
x^2-2ax+a^2+y^2-2by+b^2-r^2=0\\
x^2-2ax+a^2+y^2-2by+b^2-r^2=x^2+y^2+4x-6y-221=0\\
-2ax+a^2-2by+b^2-r^2=4x-6y-221=0}\)
oblicz a i b
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2\\
x^2-2ax+a^2+y^2-2by+b^2-r^2=0\\
x^2-2ax+a^2+y^2-2by+b^2-r^2=x^2+y^2+4x-6y-221=0\\
-2ax+a^2-2by+b^2-r^2=4x-6y-221=0}\)
oblicz a i b