2 proste przecinające sie i środkowa

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
witek1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 10 maja 2007, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krasnystaw
Podziękował: 10 razy

2 proste przecinające sie i środkowa

Post autor: witek1 »

Proste o równaniach \(\displaystyle{ 3x-2y+2=0}\) i \(\displaystyle{ x-y+2=0}\) zawierają 2 boki pewnego trójkąta, a prosta o równaniu \(\displaystyle{ 2x-y-1=0}\) zawiera środkową. Znajdż równanie prostej przechodzącej przez 3 bok trójkąta.

Policzyłem jedną prostą wychodzi mi, że \(\displaystyle{ x=4}\), ale skąd mam tę drugą wziąć?

-- 23 lutego 2009, 15:21 --

chodzi mi o to ,że w odpowiedziach sa 2 rozwiązania, a mi z liczneia wychodzi tylko jedno a skąd policzyć tę 2 prosta 5*x - 3*y=0?-- 23 lutego 2009, 16:55 --ale co tu jest nieczytelnego?
Ostatnio zmieniony 23 lut 2009, o 10:42 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytalny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ