wyznacz współrzędne B i C
-
- Użytkownik
- Posty: 255
- Rejestracja: 4 lut 2009, o 09:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 96 razy
wyznacz współrzędne B i C
Wyznacz współrzędne punktu B symetrycznego do punktu A=(-1,3) względem osi x oraz współrzędne punktu C symetrycznego do punktu A względem początku układu współrzędnych. Oblicz pole i obwód trójkąta ABC.
-
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 39 razy
wyznacz współrzędne B i C
\(\displaystyle{ B = (-1,-3)}\)
\(\displaystyle{ C= (1,-3)}\)
obwód to sobie policzysz dodając długości odcinków AB , BC i CD. np. długość odnicka znajdziesz:
\(\displaystyle{ |AB| = \sqrt{(x_a - x_b)^2 + (y_a - y_b)^2}}\) ( reszte boków znajdziesz analogicznie )
Pole możesz na dwa sposoby znaleźć.
1. narysuj sobie ten trójkąt w układzie współrz. i zobaczysz, że to trójkąt prostokątny, więc łatwo znajdziesz
2. możesz skorzystać z metody analitycznej : ... ce_mat.pdf strona 7, wzór na pole trójkąta
\(\displaystyle{ C= (1,-3)}\)
obwód to sobie policzysz dodając długości odcinków AB , BC i CD. np. długość odnicka znajdziesz:
\(\displaystyle{ |AB| = \sqrt{(x_a - x_b)^2 + (y_a - y_b)^2}}\) ( reszte boków znajdziesz analogicznie )
Pole możesz na dwa sposoby znaleźć.
1. narysuj sobie ten trójkąt w układzie współrz. i zobaczysz, że to trójkąt prostokątny, więc łatwo znajdziesz
2. możesz skorzystać z metody analitycznej : ... ce_mat.pdf strona 7, wzór na pole trójkąta