Zapisz równanie okręgu
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Zapisz równanie okręgu
znajdź środek tego okręgu i majac ten punkt znajdź do niego symetryczny względem podanej prostej to otrzymasz środek nowego okręgu, promień ma tą samą długość
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Zapisz równanie okręgu
a z którym momentem masz problem? proponuję na początek żebyś spróbował wyznaczyć środek okręgu i promień
- lukki_173
- Użytkownik
- Posty: 913
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 218 razy
Zapisz równanie okręgu
Środek okręgu:
\(\displaystyle{ -2a=6 \Rightarrow a=-3\\
-2b=-4 \Rightarrow b=2 \\
c=9\\
r= \sqrt{a^2+b^2-c}= \sqrt{9+4-9}=2}\)
\(\displaystyle{ S=(-3;2),r=2}\)
\(\displaystyle{ -2a=6 \Rightarrow a=-3\\
-2b=-4 \Rightarrow b=2 \\
c=9\\
r= \sqrt{a^2+b^2-c}= \sqrt{9+4-9}=2}\)
\(\displaystyle{ S=(-3;2),r=2}\)
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
Zapisz równanie okręgu
Czy równanie okregu miało wyglądać w ten sposób?
\(\displaystyle{ x^{2}+6x+y^{2}-4y+9=0}\)
\(\displaystyle{ (x+3)^{2}+(y-2)^{2}=4}\)
\(\displaystyle{ S(-3,2)}\) \(\displaystyle{ r=2}\)
Środek jest symetryczny względem prostej \(\displaystyle{ 2x-4y+1=0}\). Można go wyznaczyć za pomocą wektorów albo bardziej analitycznie. Ja preferuje sposob drugi.
Piszemy prosta prostopadłą przechodzącą przez punkt A. (k)
\(\displaystyle{ k; y=-2x-4}\)
Szukamy punktu wspołnego pomiędzy obydwiema prostymi:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=-2x-4 \\ y= \frac{1}{2}x+ \frac{1}{4} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ A(- \frac{17}{10};- \frac{3}{5} )}\)
Liczymy odległość (długość) punktu S od A.
\(\displaystyle{ |SA|= \sqrt{(-3+ \frac{17}{10})^{2}+(2+ \frac{3}{5})^{2} } = \sqrt{ \frac{169}{100} + \frac{576}{100} }= \frac{13}{ \sqrt{20} }= \frac{13 \sqrt{20} }{20}= \frac{26 \sqrt{5} }{20} = \frac{13 \sqrt{5} }{10}}\)
I teraz ze wzoru na odległość punktu \(\displaystyle{ S'}\) od prostej \(\displaystyle{ 2x-4y+1=0}\).
\(\displaystyle{ d(S',l)=|SA|}\)
\(\displaystyle{ S'(x,-2x-4)}\)
\(\displaystyle{ \frac{|2*x-4*(-2x-4)+1|}{ \sqrt{20} }=\frac{13 \sqrt{5} }{10}}\)
\(\displaystyle{ |10x+17|=13}\)
\(\displaystyle{ x=- \frac{2}{5}}\)
\(\displaystyle{ y=- \frac{16}{5}}\)
\(\displaystyle{ S'(- \frac{2}{5} ;- \frac{16}{5})}\)
Szukane równanie okręgu: \(\displaystyle{ (x+\frac{2}{5})^{2}+(y+\frac{16}{5})^{2}=4}\)
btw, mogłem się pomylić w obliczeniach
\(\displaystyle{ x^{2}+6x+y^{2}-4y+9=0}\)
\(\displaystyle{ (x+3)^{2}+(y-2)^{2}=4}\)
\(\displaystyle{ S(-3,2)}\) \(\displaystyle{ r=2}\)
Środek jest symetryczny względem prostej \(\displaystyle{ 2x-4y+1=0}\). Można go wyznaczyć za pomocą wektorów albo bardziej analitycznie. Ja preferuje sposob drugi.
Piszemy prosta prostopadłą przechodzącą przez punkt A. (k)
\(\displaystyle{ k; y=-2x-4}\)
Szukamy punktu wspołnego pomiędzy obydwiema prostymi:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=-2x-4 \\ y= \frac{1}{2}x+ \frac{1}{4} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ A(- \frac{17}{10};- \frac{3}{5} )}\)
Liczymy odległość (długość) punktu S od A.
\(\displaystyle{ |SA|= \sqrt{(-3+ \frac{17}{10})^{2}+(2+ \frac{3}{5})^{2} } = \sqrt{ \frac{169}{100} + \frac{576}{100} }= \frac{13}{ \sqrt{20} }= \frac{13 \sqrt{20} }{20}= \frac{26 \sqrt{5} }{20} = \frac{13 \sqrt{5} }{10}}\)
I teraz ze wzoru na odległość punktu \(\displaystyle{ S'}\) od prostej \(\displaystyle{ 2x-4y+1=0}\).
\(\displaystyle{ d(S',l)=|SA|}\)
\(\displaystyle{ S'(x,-2x-4)}\)
\(\displaystyle{ \frac{|2*x-4*(-2x-4)+1|}{ \sqrt{20} }=\frac{13 \sqrt{5} }{10}}\)
\(\displaystyle{ |10x+17|=13}\)
\(\displaystyle{ x=- \frac{2}{5}}\)
\(\displaystyle{ y=- \frac{16}{5}}\)
\(\displaystyle{ S'(- \frac{2}{5} ;- \frac{16}{5})}\)
Szukane równanie okręgu: \(\displaystyle{ (x+\frac{2}{5})^{2}+(y+\frac{16}{5})^{2}=4}\)
btw, mogłem się pomylić w obliczeniach