Wierzchołek \(\displaystyle{ C}\) trójkąta ostrokątnego\(\displaystyle{ ABC}\) ma współrzędne \(\displaystyle{ (2;7)}\). Prosta o równaniu \(\displaystyle{ 2x+y-1=0}\) jest symetralną wysokości \(\displaystyle{ CD}\) , a prosta o równaniu
\(\displaystyle{ x+3y-8=0}\) zawiera środkową trójkąta poprowadzoną z wierzchołka \(\displaystyle{ A}\). Oblicz współrzędne punktów \(\displaystyle{ A,B,D}\)
Punkty\(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ D}\) wychodzą mi odpowiednio \(\displaystyle{ (-7;5)}\) i \(\displaystyle{ (-6;3)}\) i jest to poprawne rozwiązanie ale nie wiem jak dobrać się to punktu \(\displaystyle{ B}\)
zadanie z trójkatem
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 16 kwie 2007, o 21:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: przeworsk
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
zadanie z trójkatem
Na rysunku widać, że punkt przecięcia się prostych do srodek boku BC. Środek boku lezy na każdej z podanych prostych.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+y-1=0 \\ x+3y-9=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ S(-1,3)=( \frac{x+2}{2}; \frac{y+7}{2})}\)
\(\displaystyle{ B(-4,-1)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+y-1=0 \\ x+3y-9=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ S(-1,3)=( \frac{x+2}{2}; \frac{y+7}{2})}\)
\(\displaystyle{ B(-4,-1)}\)