Prosta przecina parabole,wyznaczyć punkty przecięcia???
Prosta przecina parabole,wyznaczyć punkty przecięcia???
Cześć dostałem takie " Zakładając ,ze prosta Ax+Bx+C=0 przecina parabolę \(\displaystyle{ y^2=2bx}\) wyznaczyć punkty przeciecia" nie wim prawde mowiac jak sie do tego zabrac wiec prosze Was o pomoc.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Prosta przecina parabole,wyznaczyć punkty przecięcia???
Pewnie tam miało być \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\). Wyznacz sobie np. y z równania prostej, wstaw do równania paraboli, rozwiąż równanie, które otrzymasz.
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Prosta przecina parabole,wyznaczyć punkty przecięcia???
Racja ,moj błąd ,a mogłby ktros rozwiazacmo kolei abym widział co i jak pokolei? Zebym nie odwalil maniany.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Prosta przecina parabole,wyznaczyć punkty przecięcia???
powstaje ci układ równań:
Ax+By+C=0
\(\displaystyle{ y=\sqrt{2bx}}\) podstawiasz to do pierwszego i otrzymujesz:
\(\displaystyle{ Ax+B{\cdot}\sqrt{2bx}+c=0}\) dalej \(\displaystyle{ B{\cdot}sqrt{2bx}=-Ax-C}\) i podnosisz do kwadratu tylko musisz pamiętać, że jest taka zależność , że jeśli np. y�=4 to y=-√4 lub y=√4 pamiętaj, że wyrażenie y�=2bx bez względu na b nie jest funkcją bo elementowi ze zbioru x przypadają dwa elementy ze zbioru y. a więc ostatecznie - musisz rozpatrzeć dwa przypadki.
Ax+By+C=0
\(\displaystyle{ y=\sqrt{2bx}}\) podstawiasz to do pierwszego i otrzymujesz:
\(\displaystyle{ Ax+B{\cdot}\sqrt{2bx}+c=0}\) dalej \(\displaystyle{ B{\cdot}sqrt{2bx}=-Ax-C}\) i podnosisz do kwadratu tylko musisz pamiętać, że jest taka zależność , że jeśli np. y�=4 to y=-√4 lub y=√4 pamiętaj, że wyrażenie y�=2bx bez względu na b nie jest funkcją bo elementowi ze zbioru x przypadają dwa elementy ze zbioru y. a więc ostatecznie - musisz rozpatrzeć dwa przypadki.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Prosta przecina parabole,wyznaczyć punkty przecięcia???
Znacznie przyjemniej jest (według mnie) z pierwszego równania podstawić za x do drugiego i mamy klasyczne równanie kwadratowe
Prosta przecina parabole,wyznaczyć punkty przecięcia???
to otrzymamy dwa przypadki:
1) \(\displaystyle{ -A^{2}x^{2}+2bxB^{2}-C^{2}=0}\)
2) \(\displaystyle{ A^{2}x^{2}+2bxB^{2}+C^{2}=0}\)
a skąd mam wiedziec ktory przypadek jest prawdziwy?
PS Jak by Ktos mogl to bardzo psosze o zrobienie tego zadania od początku do końca. PLEASE
Pozdrawiam
1) \(\displaystyle{ -A^{2}x^{2}+2bxB^{2}-C^{2}=0}\)
2) \(\displaystyle{ A^{2}x^{2}+2bxB^{2}+C^{2}=0}\)
a skąd mam wiedziec ktory przypadek jest prawdziwy?
PS Jak by Ktos mogl to bardzo psosze o zrobienie tego zadania od początku do końca. PLEASE
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 4 sty 2006, o 15:23 przez miki5454, łącznie zmieniany 3 razy.
Prosta przecina parabole,wyznaczyć punkty przecięcia???
Jesli ktos by mogl to Bardzo Prosze o rozwiazanie tego przykladu od poczatku do konca (jak by bylo mozna to jaszcze wyjaśnienie).
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
Prosta przecina parabole,wyznaczyć punkty przecięcia???
Hmm. A może tak?
\(\displaystyle{ y^{2}=2bx\,\Leftrightarrow\,x=\frac{y^{2}}{2b}\,\vee\,y=0\\\frac{A}{2b}y^{2}+By+C=0\\\Delta=B^{2}-2\frac{AC}{b}\\Dla\,\Delta\geq 0\,mamy:\\y_{1}=\frac{-B-\sqrt{\Delta}}{\frac{A}{b}}\\y_{2}=\frac{-B+\sqrt{\Delta}}{\frac{A}{b}}\\x_{1}=\frac{y_{1}^{2}}{2b}\\x_{2}=\frac{y_{2}^{2}}{2b}\\Dla\,\Delta}\)
\(\displaystyle{ y^{2}=2bx\,\Leftrightarrow\,x=\frac{y^{2}}{2b}\,\vee\,y=0\\\frac{A}{2b}y^{2}+By+C=0\\\Delta=B^{2}-2\frac{AC}{b}\\Dla\,\Delta\geq 0\,mamy:\\y_{1}=\frac{-B-\sqrt{\Delta}}{\frac{A}{b}}\\y_{2}=\frac{-B+\sqrt{\Delta}}{\frac{A}{b}}\\x_{1}=\frac{y_{1}^{2}}{2b}\\x_{2}=\frac{y_{2}^{2}}{2b}\\Dla\,\Delta}\)
Prosta przecina parabole,wyznaczyć punkty przecięcia???
tam na pewno ma byc dla y=0 , czy dla delty=0???
- ymar
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 13 sie 2005, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 24 razy
Prosta przecina parabole,wyznaczyć punkty przecięcia???
delta równa zero jest już uwzględniona. tam jest >=, a nie >
ale dla równej zero, jest dokładnie jeden punkt przecięcia, nie wiem czy to się zalicza, ale chyba tak. styczność to też przecinanie chyba...
ale dla równej zero, jest dokładnie jeden punkt przecięcia, nie wiem czy to się zalicza, ale chyba tak. styczność to też przecinanie chyba...
Prosta przecina parabole,wyznaczyć punkty przecięcia???
Więc gdy\(\displaystyle{ \bigtriangleup=0}\) to y obliczmy z wzoru \(\displaystyle{ y= \frac{-b}{2a}}\) tak?
A o co chodzi z tym y=0 bo tego nie rozumiem?
A o co chodzi z tym y=0 bo tego nie rozumiem?
Ostatnio zmieniony 4 sty 2006, o 20:42 przez miki5454, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Prosta przecina parabole,wyznaczyć punkty przecięcia???
Widzisz, inni odpowiadając na Twój post starają się i piszą w Texu. Ty również mógłbyś mieć taki miły nawyk, aby z tego korzystać ( w innym wypadku poczujesz niemiłe nawyki moderatorów:P ). A co do Twojego pierwszego pytania: gdy \(\displaystyle{ \Delta=0}\) to \(\displaystyle{ x_{1,2}=\frac{-b}{2a}}\).
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
Prosta przecina parabole,wyznaczyć punkty przecięcia???
Dla \(\displaystyle{ \Delta=0}\) pominąłem (znaczy ująłem to w przypadku dla \(\displaystyle{ \Delta\geq0}\) bo na jedno wychodzi - przypominam że gdy \(\displaystyle{ \Delta=0}\) to wzór na pierwiastki się nie zmienia tylko że z obu wzorków wychodzi to samo) ale jest tak jak mówi miki5454 iu Tristan. Natomiast rozpatrywałem osobny przypadek dla \(\displaystyle{ y=0}\) gdyż na samym początku stwierdziliśmy, że skoro \(\displaystyle{ y^{2}=2bx}\) to \(\displaystyle{ x=\frac{y^{2}}{2b}}\) ale tylko gdy \(\displaystyle{ b\neq0}\). A co gdy \(\displaystyle{ b=0}\)? Wtedy \(\displaystyle{ y^{2}=0}\) a więc i \(\displaystyle{ y=0}\) i stąd ten osobny przypadek