Izometrie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Hope
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 8 lut 2009, o 16:04
Płeć: Mężczyzna

Izometrie

Post autor: Hope »

1. Uzasadnij, że parabola p o równaniu \(\displaystyle{ y=x ^{2}}\) jest przystająca do paraboli q o równaniu
a) \(\displaystyle{ y=x ^{2}+4x+1}\) b) \(\displaystyle{ y= -x ^{2}-2}\)
W przypadku a) wydaję mi sie ze wystarczy obliczyc \(\displaystyle{ x _{w} y _{w}}\) i to będzie to przesunięcie. Z b już większy problem..

2. Obrazem koła \(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2} + 6y \le 0}\) w pewnej izometrii jest figura F. Oblicz pole figury F.

Proszę o jakieś wskazówki. Z góry dziękuje za pomoc.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Izometrie

Post autor: piasek101 »

1. Parabole (będące wykresami funkcji) są przystające gdy mają jednakowe współczynniki przy \(\displaystyle{ x^2}\) lub gdy te współczynniki różnią się tylko co do znaku (mozna w ten warunek wpleść moduł).

2. Izometria zachowuje odległość punktów, zatem szukane pole jest równe danemu.
ODPOWIEDZ