Witam! Mam do rozwiązania zadanie dotyczące równania okręgu:
"Znajdź równanie okręgu, mając do dyspozycji 3 punkty:
\(\displaystyle{ A=(0,1)
B=(3,0)
C=(2,5)}\)
Próbowałem samodzielnie i doszedłem do układu 3 równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} (-a)^2 + (1-b)^2 = r^2 \\ (3-a)^2 + (-b)^2 = r^2 \\ (2-a)^2 + (5-b)^2 = r^2 \end{cases}}\)
Nie wiem, jakim sposobem go rozwiązać. Bardzo proszę o pomoc. Z góry serdecznie dziękuję.
Równanie okręgu - problem z układem równań
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 17 sty 2009, o 21:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równanie okręgu - problem z układem równań
Podstawianie :
- z pierwszego wyznacz (w zasadzie masz to zrobione) \(\displaystyle{ r^2}\) wstaw do dwóch pozostałych
- wykonaj działania w dwóch ostatnich (sporo ,,zniknie")
- wyznacz z jednego z tych ostatnich np. (a) wstaw do ostatniego; oblicz (b)
- wróć do podstawień.
- z pierwszego wyznacz (w zasadzie masz to zrobione) \(\displaystyle{ r^2}\) wstaw do dwóch pozostałych
- wykonaj działania w dwóch ostatnich (sporo ,,zniknie")
- wyznacz z jednego z tych ostatnich np. (a) wstaw do ostatniego; oblicz (b)
- wróć do podstawień.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 17 sty 2009, o 21:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy