Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A(4,2) o środku S(2,1)
Proszę nie tyle o rozwiązanie co o wytłumaczenie jak rozwiązywać, możliwie najprostszym sposobem.
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A(3,4)....
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A(3,4)....
Równanie okręgu o promieniu w punkcie (a,b) oraz promieniu r:
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
środek okręgu leży w punkcie S=(2,1) i do okręgu należy punkt A=(4,2), więc podstaw to do równania:
\(\displaystyle{ (4-2)^2+(2-1)^2=r^2}\)
oblicz r i wstaw je do równania:
\(\displaystyle{ (x-2)^2+(y-1)^2=r^2}\)
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
środek okręgu leży w punkcie S=(2,1) i do okręgu należy punkt A=(4,2), więc podstaw to do równania:
\(\displaystyle{ (4-2)^2+(2-1)^2=r^2}\)
oblicz r i wstaw je do równania:
\(\displaystyle{ (x-2)^2+(y-1)^2=r^2}\)
Ostatnio zmieniony 5 lut 2009, o 17:45 przez maise, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 23 paź 2008, o 22:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A(3,4)....
OK a teraz mam to samo polecenia ale środek (3,10) i A(-3, 2). Według instrukcji koleżanki rozpisuje:
\(\displaystyle{ \left( 3-3 \right) ^{2} + \left( 10+2 \right) ^{2} = r ^{2}}\)
\(\displaystyle{ r^{2} = 144}\)
według mnie równanie powinno wyglądać tak:
\(\displaystyle{ \left( x+3 \right) ^{2} + \left( y-2 \right) ^{2} = 144}\)
natomiast w odpowiedziach wynik to:
\(\displaystyle{ \left( x+3 \right) ^{2} + \left( y-2 \right) ^{2} = 100}\)
Co robię źle?
\(\displaystyle{ \left( 3-3 \right) ^{2} + \left( 10+2 \right) ^{2} = r ^{2}}\)
\(\displaystyle{ r^{2} = 144}\)
według mnie równanie powinno wyglądać tak:
\(\displaystyle{ \left( x+3 \right) ^{2} + \left( y-2 \right) ^{2} = 144}\)
natomiast w odpowiedziach wynik to:
\(\displaystyle{ \left( x+3 \right) ^{2} + \left( y-2 \right) ^{2} = 100}\)
Co robię źle?
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A(3,4)....
\(\displaystyle{ (-3-3)^2+(10-2)^2}\)pavel pisze: według mnie równanie powinno wyglądać tak:
\(\displaystyle{ \left( x+3 \right) ^{2} + \left( y-2 \right) ^{2} = 144}\)
i wyjdzie tak, jak w odpowiedziach
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 23 paź 2008, o 22:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A(3,4)....
Sory ale nie było mnie na tym temacie w szkole więc... dlaczego \(\displaystyle{ (-3-3)}\)?? Przecież punkt A to \(\displaystyle{ (3,10)}\)...maise pisze: \(\displaystyle{ (-3-3)^2+(10-2)^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A(3,4)....
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2\\
S=(a,b)\\
A=(x,y)}\)
W tym przypadku:
\(\displaystyle{ S=(3,10)\\
A=(-3,2)}\)
Podstawiając do równania powyżej:
\(\displaystyle{ (-3-3)^2+(2-10)^2=r^2}\)
S=(a,b)\\
A=(x,y)}\)
W tym przypadku:
\(\displaystyle{ S=(3,10)\\
A=(-3,2)}\)
Podstawiając do równania powyżej:
\(\displaystyle{ (-3-3)^2+(2-10)^2=r^2}\)