Prostokąt w układzie współrzędnych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
krzysiu13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 5 gru 2008, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 27 razy

Prostokąt w układzie współrzędnych

Post autor: krzysiu13 »

W prostokącie ABCD dane są: wierzchołek C(-2;2) i wektor AB=[3;3]. Wyznacz równania prostych, zawierających przekątne tego prostokąta, jeśli wiadomo, że wierzchołek A należy do prostej o równaniu x - 2y = 0.

Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
marcinn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 193 razy

Prostokąt w układzie współrzędnych

Post autor: marcinn12 »

\(\displaystyle{ [3,3]=[-2-x _{D},2-y _{D} ]}\)
\(\displaystyle{ D(-5,-1)}\)

\(\displaystyle{ \vec{AB} \circ \vec{DA} = 0}\)
\(\displaystyle{ [3,3]\circ[2y _{A}+5,y _{A}+1]=9y _{A} +18}\)
\(\displaystyle{ y _{A} =-2}\)
\(\displaystyle{ A(-4,-2)}\)

\(\displaystyle{ [3,3]=\vec{AB}}\)
\(\displaystyle{ [3,3]=[x_{B}+4,y_{B}+2]}\)
\(\displaystyle{ B(-1,1)}\)

A równania prostych sam juz sobie wyznaczysz.
krzysiu13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 5 gru 2008, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 27 razy

Prostokąt w układzie współrzędnych

Post autor: krzysiu13 »

Oczywiście, z tym juz problemu nie będzie, wielkie dzięki
ODPOWIEDZ