Mając współrzędne: wektor środkowej i środek ciężkości.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
krasnal00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 21 sty 2009, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 1 raz

Mając współrzędne: wektor środkowej i środek ciężkości.

Post autor: krasnal00 »

W trójkącie ABC wyznacz wektor środkowej \(\displaystyle{ \vec{AD}}\)oraz współrzędne punktu M - środka ciężkości tego trójkąta.

A=(2,1) , B=(4,2), C=(3,3)
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Mając współrzędne: wektor środkowej i środek ciężkości.

Post autor: *Kasia »

\(\displaystyle{ D=(3,5;2,5)}\) (środek odcinka BC)
Wektor AD wyznaczasz, odejmując odpowiednie współrzędne.
Do środka ciężkości skorzystaj z faktu, że znajduje się na środkowej, w odległości 1/3 długości środkowej od wierzchołka.
ODPOWIEDZ