Wyznacz współrzędne punktu C

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
krasnal00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 21 sty 2009, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznacz współrzędne punktu C

Post autor: krasnal00 »

Wyznacz współrzędne punktu C należącego do odcinka AB tak , aby
|AC| : |CB| = m:n

A= (1,3) , B= (2,7) , m= 1 , n= 2
Korzystam ze wzoru na długość odcinka i podstawiam do wzoru , ale nie wiem co dalej z tym zrobić ^^

\(\displaystyle{ |AC|= \sqrt{(x-1)^2 + (y-3)^2}}\)
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Wyznacz współrzędne punktu C

Post autor: Crizz »

Luknij tu:
68177.htm
ODPOWIEDZ