Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
jjarkus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 19 paź 2006, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt

Post autor: jjarkus »

Mam problem z tym zadaniem:

Znajdź równanie prostej przechodzącej przez \(\displaystyle{ P=(2,3,1)}\)
oraz równoleglej do \(\displaystyle{ 6x-y+z-2=0}\) oraz \(\displaystyle{ x+3y -2z+1=0}\)

Jak to rozwiązać?
crimlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 39 razy

Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt

Post autor: crimlee »

iloczyn wektorowy wektorów normalnych danych płasczyzn będzie równoległy do szukanej prostej
ODPOWIEDZ