Jaka krzywa opisuje rownanie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kolig
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 sty 2009, o 15:24
Płeć: Mężczyzna

Jaka krzywa opisuje rownanie

Post autor: kolig »

Witam, nie moge poradzic sobie z tymi rownaniami
a) 5x2 + 9y2 + 10x - 36y - 4 = 0
b) 5x2 - 4y2 - 10x - 16y - 31 = 0

Trzeba jeszcze wyznaczyc srodek i ogniska oraz narysowac wykres, ale to chyba na forum nie bedzie mozliwe. Wiem tylko ze nalezy pogrupowac wyrazy, i tak mam:
a) 5 (x2 + 2x) + 9 (y2 - 4y) - 4 = 0
b) 5 (x2 - 2x) - 4 (y2 - 4y) - 31 = 0

Dalej niestety nie lapie. Pomoze ktos?-- 30 sty 2009, o 10:52 --Moglby ktos pomoc, od tego zalezy moje byc albo nie byc...
ODPOWIEDZ