zadania: równanie prostej i równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
pilotka15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 30 paź 2006, o 19:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z daleka
Podziękował: 12 razy

zadania: równanie prostej i równanie okręgu

Post autor: pilotka15 »

Witam!
Nie umiem poradzić sobie z tymi zadaniami, nie wiem jak je rozwiązać:

1) Znajdź równanie okęgu o promieniu długości 5 stycznego do wykresu funkcji y = |x - 2|

odp. \(\displaystyle{ (x- 2)^{2} + (y - 5\sqrt{2})^{2}=25}\)


2) Znajdź na prostej y = 2x taki punkt P, że dwie proste przechodzące przez te punkt są styczne do okręgu \(\displaystyle{ (x+2)^{2} + (y-1)^{2}=4}\) są do siebie prostopadłe.

odp. \(\displaystyle{ P=( \frac{ \sqrt{15} }{5}, \frac{2 \sqrt{15} }{5})}\) lub \(\displaystyle{ P=( - \frac{ \sqrt{15} }{5}, -\frac{2 \sqrt{15} }{5})}\)

Proszę o pomoc
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

zadania: równanie prostej i równanie okręgu

Post autor: piasek101 »

,,Tam" widziałem podpowiedź.
ODPOWIEDZ